Åh nej ikke dyrlægen

Kender du den der mega fede følelse af, at noget meget ubehageligt netop er overstået? Det gør jeg ihvertfald!

Jeg erkender blankt, at jeg HADER at være hos tandlægen. Den der ubehagelige mangel på kontrol, når jeg ligger i stolen med alverdens redskaber i munden.

Hver gang når jeg er færdig (uanset om det bare er et helt almindeligt tandeftersyn, eller jeg har fået lavet noget ekstra) føler jeg en enorm lettelse indeni, og det er lige før, jeg går både syngende og dansende derfra…

Jeg kender også en hund, som hver eneste gang han er færdig hos dyrlægen, og denne siger ”dygtig”, så eksploderer han i et festfyrværkeri af glæde (vil nogen måske kalde det) eller lutter lettelse (vil jeg måske nok nærmere sige).

Uanset om man er menneske eller hund, så fortæller adfærden noget om, hvor meget sådan en oplevelse fylder.

Lad os sætte tingene lidt i perspektiv

Nåh, men tilbage til tandlægestolen…

Der er jo ingen tvivl om, at jeg ikke bryder mig om at slippe kontrollen og trygt overlade min mund til tandlægen.

Men hvorfor har jeg det egentlig så stramt med det, for jeg har trods alt mulighed for at påvirke min egen situation:

  • Jeg kan på forhånd spørge, hvor lang tid behandlingen tager
  • Jeg bliver ikke fikseret og kan til enhver tid rejse mig og gå
  • Jeg kan sige ”av-lyde”, hvis jeg synes, det gør for ondt, og tandlægen vil med stor sandsynlighed spørge, om jeg er okay
  • Jeg kan signalere med armene, hvis jeg har brug for en pause

Okay, hvad nu hvis jeg var en hund?

  • Jeg har ingen mulighed for at vide, hvor længe behandlingen tager
  • Jeg bliver muligvis holdt fast, så jeg slet ingen kontrol har over min egen situation – og jeg har absolut intet andet valg end bare at få det overstået
  • Jeg kan pive, hvis det gør ondt, men det er ikke sikkert, at det gør en forskel
  • Jeg kan prøve at komme fri, hvis jeg har brug for en pause, men så vil der nok blive holdt endnu mere fast i mig – og i værste fald kommer der endnu mere personale løbende for at hjælpe med at fiksere mig

Ja, når man sætter tingene op på den måde, så synes jeg pludselig slet ikke, at mine tandlægebesøg er så slemme…

Er dyrlægebesøg noget opreklameret pjat?

Mon ikke de fleste hunde ville svare JA! Personligt tror jeg, at det er de færreste hunde, der synes, at det er en fest at komme til dyrlægen. Og begynder vi at nærstudere deres signaler, så vil de ofte vise tegn på, at de er pressede. Men jo, der er da klart hunde, der mestrer det bedre end andre!

Én af de mere åbenlyse årsager til, at hunde ikke bryder sig om at komme til dyrlægen er, at de ofte er syge, når de kommer dér. Det vil sige, at de måske har ondt eller føler en eller anden form for ubehag, så derfor bliver der hurtigt dannet nogle negative associationer til både dyrlægen og dyreklinikken.

En anden årsag til, at mange hunde ikke er trygge ved at blive håndteret hos dyrlægen er ganske enkelt, at de aldrig har lært det på den gode måde. Og jo mindre din hund bryder sig om det, jo voldsommere vil den reagere ved at blive håndteret med risiko for at blive holdt fast og fikseret.

Så masser af positive associationer med håndtering, dyrlæge og dyreklinik vil uden tvivl gøre en kæmpe forskel for din hund!

Du kan altid gøre en forskel for din hund

Det absolut bedste du kan gøre for din hund, er at gøre den tryg ved at blive håndteret. Det er dog vigtigt, at du griber træningen systematisk an, samt at du går langsomt frem, så din hund hele tiden føler sig tryg i træningen.

Hvis du ikke selv har den fornødne erfaring til at træne det, vil det være en rigtig god investering at melde dig til et kursus (enten fysisk eller online), hvor du kan få hjælp af en kompetent instruktør.

De små ting tæller også…

Udover selve træningen er der faktisk også nogle andre ting, du kan gøre for at gøre din hunds dyrlægebesøg mindre stressende.

Først og fremmest kan du give din hund et beroligende kosttilskud som fx Aptus Relax 1 times tid inden besøget.

Når du ankommer til dyrlægen, kan du lade din hund vente i bilen, til det er jeres tur. Ingen hunde har glæde af at sidde og vente i et venteværelse, hvor der både kan være mange fremmede (syge) hunde, mennesker og andre (syge) dyr.

De fleste dyrlæger har en bagindgang til konsultationen, så din hund slipper for at gå gennem venteværelset både før og efter undersøgelsen. Og når din hund er færdig, og mens din faktura bliver lavet, er der god tid til at sætte din hund tilbage i bilen.

Hvis din hunds tilstand ellers tillader det, kan det være en rigtig god idé, at I efter besøget kører hen til ét af din hunds yndlingssteder og går en god tur, så dyrlægebesøget efterfølgende kobles med noget positivt.

Det helt særlige øjeblik

Jeg håber, at du har fået lyst til at gå i gang med at træne lidt håndtering med din hund – enten som forebyggende træning eller for at gøre din hund tryg igen.

Udover, at det vil gøre din hund mere tryg ved fremtidige dyrlægebesøg, så er håndteringstræning (på den fede måde) i den grad med til at styrke jeres relation.

Og tro mig, det er et helt særligt øjeblik og en helt fantastisk følelse i maven, den dag din hund pludselig viser dig tillid i en situation, hvor den tidligere har reageret med at trække sig…

Tak fordi du læste med!

Lignende indhold